mei
02

gevloerd! Hoe je vloer kiezen.

geplaatst op mei 2nd 2018 in Algemeen & Inspiratie met 0 Comments

vloer kiezen

‘Een goede vloer is als een goed huwelijk’

De keuze van je vloer of de partnerkeuze die je maakt zijn best wel belangrijk in een leven… Nu weet ik niet welke van de twee het makkelijkst is om in te ruilen, want eens dat ze liggen is er vaak geen weg terug (;-).

Over het materiaal van de vloer denk je bij voorkeur voldoende na, want die éne keuze bepaalt een belangrijk aspect van ‘wonen’.

Zacht of hard?

Vertrek vanuit de vraag of de ruimte waarin de vloer komt te liggen een intensief belopen vloer zal zijn of niet. De hal, keuken en gang zijn drukke kruispunten in je woning en vragen een slijtvast en makkelijk te onderhouden vloer. De zithoek en slaapvertrekken zullen het minder hard te verduren krijgen, waardoor een zachter materiaal, zoals parket, kurk of kamerbreed tapijt te overwegen zijn.

Behoud de eenheid!

Kies een materiaal dat je overwegend in je woning laat terugkomen en vermijd om méér dan 2 à 3 materialen toe te passen. Het gebruik van verschillende vloeren beperkt het ruimtelijk gevoel. Bovendien zul je op de grens van twee vloeren een onderbrekingsprofiel moeten plaatsen dat storend werkt.

Licht of donker?

In ruimtes waar weinig daglicht binnen valt kies je een lichte kleur. Een donkere vloer absorbeert het licht in je woning. Slaapvertrekken of zithoeken mag je wel iets donkerder benaderen. Dit zorgt voor contrast en doorbreekt het geheel. Kies ook niet voor felle kleuren en motieven, maar blijf neutraal en bedenk dat de kleurencombinaties die je vandaag maakt niet die van morgen zullen zijn… Het behang of de muurverf verandert wel eens doorheen de jaren en je meubelen belanden misschien ooit op ‘tweedehands.be’, maar met je vloer blijf je ‘getrouwd’…

Een ‘vuile’ kleur, zoals betongrijs of ‘greige’ combineer je makkelijk met veranderende tendensen en is bovendien eenvoudig in onderhoud. Vermijd hoog glanzende materialen, want elke zandkorrel valt meteen op.

Vaak kies je de kleur van een vloer in de showroom van je verdeler… En daar loopt het al meteen mis. De verlichting van de showroom kan je op het verkeerde spoor zetten, omdat sommige types van lampen bepaalde kleuren onderdrukken. Een grijze tegel waarmee je de perfecte ‘match’ had, blijkt na plaatsing meer ‘rood’ te bevatten dan je dacht. Vraag dus altijd of je een staal kan meenemen en bij jou in je woning kan testen op de juiste kleur.

Formaten en verbanden.

In kleine ruimten vermijd je grote tegelformaten. In lofts met een groot vloeroppervlak kies je bij voorkeur wel voor grotere afmetingen. Door tegels in verband te plaatsen creëer je dan weer ‘spanning’ in een saai vlak. Hetzelfde geldt voor plankenparket: kleine ruimtes… smalle plankbreedtes, grote ruimtes… brede plankbreedtes. Bij het plaatsen van parket let je er bovendien op dat je steeds de lengterichting van het hout ‘loodrecht’ op je raampartij plaatst. Waarom? Omdat de (natuurlijke) kromtrekking van een houten plank sneller zal opvallen als je deze evenwijdig met het raam plaatst. Het licht laat nl. een schaduw vallen op de plank en accentueert deze fout.

Natuursteen of keramische tegel?

Keramische tegels zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en ‘redelijk’ in prijs. Natuursteen, zoals blauwe hardsteen zijn organische materialen, gevoelig voor slijtage en reageren met zuren en alkaliën. Dit proces geeft je vloer na enkele jaren een authentiek patina, maar is niet altijd gewenst… Vraag je leverancier ook naar de herkomst van het materiaal… Chinese hardsteen overspoelt de markt, maar kleurt grijs tot zwart na enige tijd.

Antislip.

Op een goede vloer maak je weinig kans op een uitschuiver. En een goed huwelijk leidt al zeker niet tot een ‘slippertje’… Ik hoor je al denken…, wat als beiden op hetzelfde moment tóch gebeuren? Dan ben je echt gevloerd!

IDEE-M Interieurarchitecten
Author: IDEE-M Interieurarchitecten

Interieurarchitect

    Interieurarchitect

    We horen graag uw reactie

    MENU