Een fris en opgeruimd interieur
Een fris en opgeruimd interieur.
Het overkomt ieder van ons… Plotseling besef je dat je woning een grote puinhoop is geworden. De hoeken van de tafel zijn opslagzones van ongeopende post, het keukenaanrecht wordt deels ingenomen door GSM-laders en een rijtje wintermedicijnen. Zomerjassen hangen nog steeds aan de haak en kinderschoenen die net één maat te klein zijn, slingeren rond. Alsof ze wachten tot die voetjes krimpen… Het is inmiddels lente en hoog tijd voor een opruimactie!
Het ontstaan van rommel volgt volgens mij, dezelfde astrofysische wetten als die van het ontstaan van het heelal… De ‘oerknal’ hebben we niet gehoord, maar plots was het er. Dat Stephen Hawking er nooit wetenschappelijk werk over uitbracht is het bewijs dat hij er geen blijf mee wist… Wiskunde en fysica falen en alleen een creatieve formule lost dit probleem op.
Stap nr. 1: “Less is more”.
Geef toe… alles wat je tegenkomt tijdens de opruim, waarvan je niet wist dat je het had…, kan je missen. Dus weg ermee! Kleding die je de afgelopen 3 jaar niet hebt gedragen, draag je nooit meer. En al wordt het terug mode, dan pas je er toch niet meer in… Volg de eerste wet van het opruimen: denk niet lang na!
Stap nr. 2: “zorg voor een structuur”.
Rommel en chaos gedijen uitermate goed bij een falende of ontbrekende structuur. Anders gezegd: ‘geef de dingen een plaats’. De ongeopende post ligt nu eenmaal op de hoek van de tafel omdat er geen specifieke plek werd gecreëerd. De uitnodigingen van het schoolfeest of het wedstrijdschema van de sportclub evenmin. De meesterlijke kindertekeningen horen eigenlijk thuis in een museum, maar in afwachting van deze erkenning geef je ze een plaats. Makkelijk gezegd, want het ontbreekt vaak aan voldoende kastruimte en zeker aan ordenende systemen die de dingen een plaats geven. Je zult creatief te werk moeten gaan… Alle dingetjes, ‘kleiner’ dan je hoofd, blijven rondslingeren als je er geen systeem voor vindt. Hang bijvoorbeeld aan één wand een aantal (vintage) brievenbussen op. Je kunt ze gaan zoeken op markten of op tweedehands sites en in frisse kleuren schilderen. Je geeft elke brievenbus een label, zoals: facturen, to do, belangrijk, te klasseren, tekeningen kids,… Nu moet je alleen van tijd tot tijd je ‘brievenbus’ leeg maken. Ben je niet zo voor brievenbussen? Ga dan op zoek naar een andere vorm als ‘container’. Ikea heeft bijvoorbeeld een module ‘Trones’ die hiervoor zeker in aanmerking komt, maar ook oude ‘blikken koekendozen’ kan je in een leuke compositie tegen de wand schroeven en geven een retro ‘twist’ aan je interieur.
Er blijven natuurlijk nog heel wat ‘prulletjes’ over, die ook hier niet in thuis te brengen zijn… ‘De ongebruikte sleutelhanger met foto in Walibi’ of het ‘gadget’ dat je scoorde op Pukkelpop. Je wil er niet van af omwille van de betekenis, maar het hoort ook niet thuis in de vitrinekast. Al deze prularia, kleiner als een ‘hand’ verwijzen we naar ‘Memory Lane’. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een grote massieve glazen vaas en vul deze met alle spulletjes die bij jou een herinnering oproepen, geen échte waarde hebben, maar waarvan je moeilijk afscheid kan nemen. Binnen enkele jaren bezit je een ‘tijdscapsule’ van allerhande spulletjes, die elk een verhaal vertellen. De glazen container is nu een geordend vat van chaos geworden, een kunstwerk op zich.
Stap nr. 3: “Laat de lente binnen”.
Na al dat opruimen ziet je interieur er een stuk rustiger uit. Het raam open zetten is nog wat fris, maar breng alvast de lente binnen door kleur te gebruiken. Hoe je precies kleur gebruikt kon je in het november nummer van CLOSE lezen. Jouw ‘colourboard’ heb je ondertussen dus op punt staan. Leg nu accenten met groen, fuchsia en hemelsblauw in je opgeruimde interieur. Plaats een fleurig boeket tulpen in een vaas en leg kussens met een etnische print op het bankstel. Haal enkele planten in huis en waan je even in een ‘urban jungle’.
We horen graag uw reactie
You must be logged in to post a comment.